De eendenvijver

Door mvh op donderdag 21 november 2013 17:00 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 3.998

Ik heb het geluk op negen hoog te wonen. Ik heb ook het geluk dat de wijkvijver pal onder mijn woonkamer ligt (wel, aan de andere kant van de straat, dat dan weer wel) en dat een van de flats in mijn wijk een verzorgingstehuis is.

Volgens mij wonen er ook behoorlijk wat kinderen in de wijk.

De optelsom? Eendjes voeren! En dan wel het liefst vier keer per uur. Natuurlijk ben ik er niet de hele dag bij, maar vrijwel ieder willekeurig moment bij daglicht kun je wel een stel oudjes of een stel jonkies tegenkomen die de eendjes, meerkoeten (of waren het toch waterhoentjes?) en meeuwen aan het voeren zijn.

Terzijde, toen ik een dag mijn auto niet in de parkeergarage maar onder mijn flat had geparkeerd was dat ook meteen aan het dak en de motorkap te zien.

Behalve een optelsom komt er ook een vermenigvuldiging in de tekst voor, want dat doen beestjes als er meer dan genoeg voer is. Op een vijveroppervlakte waar je misschien één stel eenden zou verwachten hebben we hier complete families.

Ik heb ook opgemerkt dat je in het donker best mooie foto's kunt maken van de kruising waar ik boven woon:
Eendenkruising

Dat is op het moment dat de kruising leeg is. Soms besluiten de eendjes echter over te steken. Afgelopen week was er zo'n exodus. Ik heb geen idee waar ze dan heen willen, want ze gaan het echt nergens beter treffen dan in 'mijn' vijver.

De leidende woerd waggelde vooruit en kwam zo ongeveer middenop de kruising terecht. Daarbij moest hij al een aantal keren heen en weer waggelen om verkeer te ontwijken - want het is best een drukke kruising.

Eigenlijk is dat niet juist. Hij waggelde wel heen en weer maar zijn beweging was eigenlijk meer Brownian Motion op grote schaal: een beetje willekeurig heen en weer zonder echt iets te bereiken.

Ik heb even opgezocht hoe een groep eenden heet. Zoals je een dozijn eieren hebt, blijk je een vlucht eenden te kennen. Toen de alfa-eend eenmaal halverwege de kruising was besloot de rest van de vlucht het ook maar te wagen. Het ging behoorlijk goed: auto's en fietsers slingerden zich links en rechts bewegend tussen de meute door, waardoor een groeiende groep steeds iets verder kwam.

Totdat er iemand, ik geloof in een witte Fiesta, besloot dat hij het veel te druk had om voorzichtig te laveren: hij begon te claxonneren. De eenden leken zenuwachtig iets sneller te waggelen in de richting van hun doel.

Net op het moment dat ze over de helft waren dacht ik dat ze het zouden redden.

Toen bedacht alfa-man dat het veel leuker was om te gaan vliegen. In welke richting? Juist. Terug naar de vijver waar ze met zoveel moeite waren weggelopen...

Moraal van het verhaal: ga na of je alle spullen bij je hebt voordat je de voordeur achter je dichttrekt. Als je eenmaal beneden staat kost het veel meer tijd om terug te gaan.

Volgende: Recovery in de sloot 01-'11 Recovery in de sloot

Reacties


Door Tweakers user Soggney, donderdag 21 november 2013 21:18

De eendenvijver als titel en je ziet een foto van een kruispunt. :/

Door Tweakers user EJlol, donderdag 21 november 2013 21:34

Voor mijn huis leven zwanen, die ook regelmatig oversteken op een vrij drukke weg, waardoor alle auto's moeten stoppen. Die beesten nemen dan vervolgens ook echt alle tijd van de wereld om over te steken, kan er echt uren naar kijken :D. Auto's toeteren, er om heen rijden, etc. En die zwanen geven er geen kloot om O+

Door Tweakers user Lrrr, donderdag 21 november 2013 23:37

Leuke post! Het gaat helemaal nergens over, maar dat is dan ook wat ik er zo leuk aan vind :)

Door Tweakers user DonJunior, vrijdag 22 november 2013 09:16

Soggney schreef op donderdag 21 november 2013 @ 21:18:
De eendenvijver als titel en je ziet een foto van een kruispunt. :/
Serieus? Meneer schrijft een leuk blog leest lekker weg en het enige dat jij kan antwoorden is dat het plaatje niet bij de titel matcht? Zuurpruim!

Door Tweakers user mvh, vrijdag 22 november 2013 09:35

Die foto heeft wel degelijk een functie, want eronder beschrijf ik dat het er _niet_ zo uitziet als er eendjes oversteken ;)

Door Tweakers user Pathogen, vrijdag 22 november 2013 09:38

Leuk column-achtig stukje :)


Door Tweakers user Coffeemonster, vrijdag 22 november 2013 11:22

Ik dacht even dat de sporen op de foto de looproutes van de eenden zou zijn. :P

Eenden zijn rare beesten. Hier zijn ze in staat om op een donkere klinkerweg langs een vijver water uit de plassen in de rijsporen van de weg op te slobberen. En als je ze dan op het laatste moment weet te ontwijken, zitten ze ook nog verstoord op je te mopperen. Tss...

Meerkoetjes hebben een witte snavel (zwart-wit als een koe), en waterhoentjes een rode snavel (net als kippen/hoenders). Makkelijk onthouden dus.

Blog las lekker weg, leuk. :)

@basnadber hieronder: Ja hoor: zie hier. :P ik bedoelde uiteraard de kleurstelling.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 november 2013 13:36]


Door Tweakers user basnaber, vrijdag 22 november 2013 12:07

Ja, koeien hebben ook een witte snavel.......

Door Parish, vrijdag 22 november 2013 12:55

Ik moet wel zeggen met mijn domme hersens moest ik hem twee keer lezen, maar toen ik plotseling het verhaal door had. Kreeg ik meteen een glimlach op mijn gezicht. haha ! Leuke blog hoop dat je er meer van maakt.

Door Tweakers user Onno !, vrijdag 22 november 2013 13:31

Ik heb ooit ergens gelezen dat eendjes door het voeren veel korter leven dan in het wild. Misschien heeft dat te maken met het 'junk-food' achtige karakter van brood ten opzichte van de algen (?) die ze normaal tot zich slurpen.
Of misschien omdat ze niet meer gewend zijn voor zichzelf te zorgen en dan verhongeren als het 5 dagen regent en er ineens vrijwel niemand meer komt voederen.
Heb geen bron en weet niet of dit volledig correct is. Maar lang verhaal kort. Eendjes voeren is totaal niet nodig en zorgt meestal voor overlast aan stront en hang-drijf-sijsen. (drijfsijs is Amsterdams voor eendachtige).

Edit: heb het opgezocht. Voeren is inderdaad zeer slecht voor de eenden: http://www.rijnland.net/actueel/nieuws/@226742/pagina/

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 november 2013 13:34]


Door Tweakers user rens-br, vrijdag 22 november 2013 14:04

Ik ben het inderdaad met de rest eens.

Een erg leuk blog en leest lekker weg. Ook je eindconclusie is erg leuk bedacht!

Door Tweakers user chinco, vrijdag 22 november 2013 16:23

Domme eenden ook, heel herkenbaar. Een artistieke foto van de eendenvijver (met bijbehorend verhaal) zou een mooi vervolg zijn..

Door Tweakers user br men, vrijdag 22 november 2013 19:36

Prachtige post, hoop dat je nog meer "onzin" als dit kunt vertellen. Zou graag vaker zulke leuke posts zien.

Door Tweakers user laserboy, vrijdag 22 november 2013 22:09

De titel 'Eendenvijver' op een tweakblog voorbij zien komen. Dat wekt een bepaalde nieuwsgierigheid. Prachtig stukje tekst. Vermakelijk om te lezen. Ik kom over een poosje nog een keertje terug. :)

Door Tweakers user BeefHazard, vrijdag 22 november 2013 22:27

Tof stukje, leest geinig weg.

Door Tweakers user Paul - K, zaterdag 23 november 2013 22:38

Kan me alleen maar aansluiten bij de rest, een simpel totaal oninteressant onderwerp toch even op een heerlijk weg te lezen manier overgebracht. +1

Door Tweakers user EricBruggema, maandag 25 november 2013 10:02

Heerlijk logisch! *)

Door Tweakers user Deurges, dinsdag 26 november 2013 09:50

Lekker stukje! Leuk leesvoer ;)

Door Tweakers user fl1p, donderdag 28 november 2013 15:46

Mooi! Vond het leuk om te lezen :)

Reageren is niet meer mogelijk