Recovery in de sloot

Door mvh op woensdag 12 januari 2011 10:00 - Reacties (14)
Categorie: Computer, Views: 3.728

Ik weet niet precies wat MS Office 'recovery' noemt, maar in mijn beleving faalt het nogal. Heb ik een uur lang zitten werken aan een spreadsheet, crasht het programma (Excel 2007) bij het opslaan. Dat doet hij iets te vaak naar mijn mening, maar bijna nooit als ik met een moeilijke formule bezig ben: hij doet het vrijwel alleen bij het opslaan. Vervolgens biedt hij me een 'gerepareerd' document aan. Dit is in zichzelf al vreemd, omdat de reden die hij opgeeft bij de crash altijd is, dat er een fout in het document zit - ik zou in dat geval liever zien dat hij me de fout aanwijst dan dat hij er gewoon mee ophoudt, zoals hij dat ook doet wanneer je een haakje teveel in een formule stopt.

Wil ik vervolgens het 'gerepareerde' document openen, vertelt hij me dat het document corrupt is. Betekent dit dat ik Microsoft nu smeergeld moet gaan betalen?

Welke opties biedt de recovery-functie? Wel, je kunt het 'origineel' nemen; dat is de laatste door de gebruiker opgeslagen versie. In mijn geval dus het lege template waarmee ik ben begonnen. De andere versie is het gerepareerde exemplaar, gedateerd exact op het moment dat ik hem zelf wilde opslaan. Een mouseover vertelt me dat het document 'reparaties' bevat. Wil ik hem openen, vraagt het programma me eerst of ik het wel vertrouw (ja, ik heb het zelf geschreven) want het document bevat 'onleesbare inoud'. Vervolgens krijg ik de mededeling dat het document niet geopend of gerepareerd kan worden. Daar is nog iets voor te zeggen, want als Microsoft iets fixt wordt het niet altijd beter.

Gelukkig is er nog een andere functie, beschikbaar onder een rechtsklikmenu: 'Show repairs'. Ik verwacht dan een lijst te krijgen waarin Excel mij voorstelt formules te wijzigen ofzo. Helaas is dit niet het geval, want ik krijg dezelfde melding van onleesbare inhoud.

Waarom voeg je een autosave-functie toe, als deze alleen maar corrumpeert?

Volgende: De eendenvijver 11-'13 De eendenvijver
Volgende: Banners 07-'10 Banners

Reacties


Door Tweakers user MtC, woensdag 12 januari 2011 10:09

Autosave is imho sowieso een crime. Als elk programma nu standaard eens versioning control zou gaan gebruiken, dàt zou pas handig zijn. Voorkomt tegelijkertijd een hoop PEBKAC problemen.

Door Tweakers user RobIII, woensdag 12 januari 2011 10:16

Om even advocaat van de duivel te spelen; ik heb al in geen jaren meer een crash van Excel meegemaakt (niet in Excel 2000, 2003, 2007 noch 2010) en hoewel ik misschien niet 't onderste uit de kan haal van Excel's kunnen vraag ik me toch af wat voor (rare?) formules je dan gebruikt als 't een crash oplevert. De keren dat Excel, bij klanten of bekenden weliswaar, crashte leverde de autosave zo ver ik weet altijd een werkende oplossing (met hooguit de laatste paar minuten missend).

Maak je niet gebruik van een (of meerdere) vage plugin(s)? Bijvoorbeeld die Acrobat meuk etc? Dat soort zaken lijkt me namelijk een veel meer likely oorzaak van je problemen. Of je gebruikt een illegale/gekraakte/whatever versie, dat is natuurlijk ook vragen om problemen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 12 januari 2011 10:43]


Door Tweakers user Termi, woensdag 12 januari 2011 11:03

Autosave op een zeer korte termijn zetten van 1 - 5 minuten, werkt veel beter.
Heb je ook alle updates binnengehaald?

Door Tweakers user mvh, woensdag 12 januari 2011 11:13

RobIII schreef op woensdag 12 januari 2011 @ 10:16:
Om even advocaat van de duivel te spelen; ik heb al in geen jaren meer een crash van Excel meegemaakt (niet in Excel 2000, 2003, 2007 noch 2010) en hoewel ik misschien niet 't onderste uit de kan haal van Excel's kunnen vraag ik me toch af wat voor (rare?) formules je dan gebruikt als 't een crash oplevert. De keren dat Excel, bij klanten of bekenden weliswaar, crashte leverde de autosave zo ver ik weet altijd een werkende oplossing (met hooguit de laatste paar minuten missend).
Volgens mij werk ik niet met heel rare formules, de meest geavanceerde is iets als dit:

code:
1
=IF($C41;AVERAGE($F37:$F41);"")


Ik weet ook niet of mijn formules crashes veroorzaken, maar het is een mogelijkheid. Thuis, met Office 2003, heb/had ik nooit crashes. Sinds ze bij mijn computer hier zijn overgestapt op 2007 heel regelmatig.
Maak je niet gebruik van een (of meerdere) vage plugin(s)? Bijvoorbeeld die Acrobat meuk etc? Dat soort zaken lijkt me namelijk een veel meer likely oorzaak van je problemen. Of je gebruikt een illegale/gekraakte/whatever versie, dat is natuurlijk ook vragen om problemen.
Ik werk hiermee bij een groot bedrijf waarvan ik wel verwacht dat ze hun licenties op orde hebben :). Een eventuele vage plugin is PDF-XChange.
Termi schreef op woensdag 12 januari 2011 @ 11:03:
Autosave op een zeer korte termijn zetten van 1 - 5 minuten, werkt veel beter.
Heb je ook alle updates binnengehaald?
Het systeem wordt centraal beheerd, dus dat zou ik niet weten. En een alternatief interval: dat effect waag ik te betwijfelen, als hij besluit een 'save' actie van mij te combineren met een 'reparatie' gaat het nog altijd mis. Soms is er wel een autosave beschikbaar, hij doet het ook zeker vaker dan eens in het uur maar hij zou er eigenlijk twee moeten bewaren en niet bij een nieuwe autosave de vorige overschrijven. In dat geval raak je maximaal (2*autosave-interval) aan werk kwijt, nu ben je alles kwijt.

Het blijft raar dat ik een document schrijf dat gewoon werkt, maar een crash veroorzaakt zo gauw ik het wil opslaan.

[Reactie gewijzigd op woensdag 12 januari 2011 11:16]


Door Tweakers user BeosBeing, woensdag 12 januari 2011 11:45

Zelf heb ik niet veel crashes meer gehad in MS-office sinds ik Windows NT (=Win7, Vista, XP, W2K, NT4...) gebruik. Wel is me opgevallen dat de crashes die voorkomen en voorkwamen meestal 'persistant' zijn, dwz dat die steeds opnieuw optreed, met hetzelfde document in dezelfde of ongeveer dezelfde situatie.

Mijn oplossing is meestal om op te slaan in een oudere versie van het desbetreffende programmaformaat. Dat formaat is meestal eenvoudiger als de nieuwste versie, waardoor er minder mogelijke fouten in zitten en daarnaast is het beter uitgerijpt, dwz dat sommige fouten er uitgehaald zijn. Met Word 97 en Excel 97 was dat het Word 95 en het Excel 95-formaat, bij Office 2000 en 2003/XP idem. Tegenwoordig is dat de Office 97-2003-formaten.

Uiteraard raak je mogelijk iets kwijt, maar wat betreft formules ben ik dat nog niet tegengekomen, wel bepaalde opmaak, zoals voorwaardelijke opmaak (dus aan de hand van de celwaarde). Verder is het natuurlijk een keuze, alles kwijt of alleen die dat (al is het soms een puzzel wat je dan kwijt bent). Wat je ook kunt doen is eerst in de oude versie opslaan, en daarna in de huidige (gebruik dan bij voorkeur aparte bestandsnamen).

Er is ook een Office9597-versie geweest waarmee wel de features van Office 97 bewaard bleven maar die je wel in Office 95 kon bewerken (parrallel) maar die was dus nog complexer en dus in zo'n geval geen goede keus.

Mocht je het bestand zelf niet meer kunnen redden (bv omdat je het al gesloten had en er dus alleen die corrupte hebt) dan kun je een nieuwe spreadsheet maken en daarin een verwijzing maken naar de waarde (of formule) in het beschadigde workbook. Daarna kopiëer je de opgehaalde gegevens naar een nieuwe sheet zodat je, als je alle gegevens hebt, de links naar het beschadigde bestand kunt verwijderen zodat je daar niet meer van afhankelijk bent.

Wat betreft Autosave, ik heb destijds gemerkt dat Microsofts Autosave-invoegtoepassing voor Excel-97 bij ons in het bedrijf effectief helemaal niets deed (ook niet opslaan in een onbekende lokatie) en heb toen zelf in VBA een nieuwe geschreven die om de zoveel minuten een backup wegschreef naar een door mij gekozen lokatie met de methode ThisWorkbook.SaveCopyAs "MijnSpreadheet.xls".

Later met Windows XP en Office XP hadden we nauwelijks meer last van crashes en leek de autosave wel te werken, dus gebruikte ik het niet meer. Ik weet niet of ik die xla nog heb, mijn 128MB usb-stick deed het opeens thuis niet meer (bij het bedrijf toen nog wel, maar ik werk daar al lang niet meer). Zo moeilijk is het overigens niet om zo'n invoegtoepassing te maken, maar het was me tot nog toe de moeite niet waard en ik heb inmiddels geen flauw idee meer hoe ik dat toen (tussen juli en december 2000) gedaan heb.

Door Tweakers user Apache, woensdag 12 januari 2011 11:52

Ik werk al zo lang met windows dat het een zenuwtik is geworden om constant ctrl-s te duwen tussendoor ...

Soms doe ik het zelf in de browser en dan krijg ik de save page dialog :P

Door Tweakers user thasselt, woensdag 12 januari 2011 11:58

Ha, dus je werkt een uur lang aan een excel bestand zonder zelf ook maar 1 keer te saven. Als je zelf een keer tussen door had gesaved had je je zelf zeker wat werk bespaart. :P

Daarnaast heb je waarschijnlijk toch een probleem met de autosave en rechten / instellingen in bepaalde mappen. Misschien zelf een rotte schijf of netwerk problemen.

Ik werk al heel erg lang met Excel (jaartje of 20) en heb eigenlijk nog niet meegemaakt dat een bestand corrupt raakt tijden het saven.

Door Tweakers user Pixeltje, woensdag 12 januari 2011 13:01

Je kunt beter je bestand een keer opslaan, aan het begin, als je wat dingetjes in de sheet hebt staan. regelmatig opslaan is toch wel het devies (control-s is voldoende als je m een keer hebt opgeslagen) dan slaat hij op de achtergrond je bestand op.

Een uur werken zonder te saven is gewoon niet verstandig. Hoe 'onterecht' het ook mag lijken, maar programma's crashen nu eenmaal soms. Dat zou niet moeten natuurlijk, maar als je weet dat het gebeurd en je kunt er zelf niets aan veranderen moet je voorkomen dat je er last van hebt. Of tenminste de hoeveelheid ellende beperken tot een minimum.

Opslaan en autosave instellen op 3 of 5 minuten. Een excel sheet opslaan is niet lastig, dus daar ga je in 'performance' niets van merken.

Door Tweakers user mcsluis, woensdag 12 januari 2011 13:06

M.I. ben jij zelf veratwoordelijk voor het maken van een backup. MS biedt de mogelijkheid om recovery uit te voeren als jij zelf geen backup meer hebt. Dus als backup oplossing zonder garanties.

Het klinkt hier eerder als een hardwareprobleem/windows softwareprobleem dat jouw MS pakketje crasht. Doe eens een verse install...

Door Tweakers user wizzkizz, woensdag 12 januari 2011 13:24

Bij mij is de s-toets van mn toetsenbord duidelijk het verst versleten van alle toetsen...

Heb ook redelijk ingewikkelde excel-formules in sommige excel-bestanden zitten, maar eigenlijk nog nooit problemen gehad met het opslaan. Heb daarmee gewerkt met de versies XP tm 2010. Wellicht moet je het in een andere hoek zoeken?

[Reactie gewijzigd op woensdag 12 januari 2011 13:26]


Door Tweakers user analog_, woensdag 12 januari 2011 13:47

moralfag: en daarom ram je dus regelmatig op ctrl+s.

Door Tweakers user HyperBart, woensdag 12 januari 2011 14:33

Plugins! Excel is voor zover ik weet (en ik kom redelijk vaak ermee in aanraking in Citrix en lokaal) heel stabiel, tot er mottige plugins bij komen (had bv PowerPoint die iedere keer crashte door een Bluetooth plugin...

Door Tweakers user mvh, woensdag 12 januari 2011 15:30

Apache schreef op woensdag 12 januari 2011 @ 11:52:
Ik werk al zo lang met windows dat het een zenuwtik is geworden om constant ctrl-s te duwen tussendoor ...

Soms doe ik het zelf in de browser en dan krijg ik de save page dialog :P
Ja, ik ook... behalve nu :')
Pixeltje schreef op woensdag 12 januari 2011 @ 13:01:
Je kunt beter je bestand een keer opslaan, aan het begin, als je wat dingetjes in de sheet hebt staan. regelmatig opslaan is toch wel het devies (control-s is voldoende als je m een keer hebt opgeslagen) dan slaat hij op de achtergrond je bestand op.

Een uur werken zonder te saven is gewoon niet verstandig. Hoe 'onterecht' het ook mag lijken, maar programma's crashen nu eenmaal soms.
Ik ben het helemaal met je eens, maar je zult net een keer hard aan het werk zijn, in de flow zitten, jeweettoch...
Op een beheerd systeem gaat me dat niet lukken, hij heeft juist net die verse install gehad waarna het probleem begonnen is.
wizzkizz schreef op woensdag 12 januari 2011 @ 13:24:
Bij mij is de s-toets van mn toetsenbord duidelijk het verst versleten van alle toetsen...

Heb ook redelijk ingewikkelde excel-formules in sommige excel-bestanden zitten, maar eigenlijk nog nooit problemen gehad met het opslaan. Heb daarmee gewerkt met de versies XP tm 2010. Wellicht moet je het in een andere hoek zoeken?
Ik denk dat het toch iets met formules te maken heeft, mogelijk in combinatie met grafieken want ik had het net weer. Bij een ander bestand was een referentielijn verdwenen uit een grafiek maar nog wel vermeld in de legenda, die wilde ik er net uit gaan slopen maar dat kon niet. Opslaan en de hele grafiekpagina verwijderen gaf een crash, en dit keer stelt hij geen recovery voor (omdat ik nu wel sneller was dan de autosave).

Door Tweakers user Cio, donderdag 13 januari 2011 13:55

Ik krijg de indruk dat je template niet met dezelfde versie van excel is gemaakt als waar je in werkt (opslaan in recentere indeling icm met de gebruikte formules?) of de standaard "save" locatie staat ingesteld op een plek waar je niet de juiste rechten voor hebt.

Probeer je template eens opnieuw op te slaan met de nieuwe versie van excel, of vraag even na wat de standaard save locatie(s) zijn van de nieuwe office installatie is (en of je wel de benodigde rechten hebt).

Reageren is niet meer mogelijk