Ultieme Laptop

Door mvh op donderdag 20 mei 2010 10:30 - Reacties (48)
Categorie: Computer, Views: 5.836

Het schrijven van mijn masterthesis zit eraan te komen, en dat is een reden om eens uit te kijken naar een nieuwe laptop, ter vervanging van de 'verplichte' Satellite Pro uit 2005, volgens de specificaties weegt hij 2,7 kg.

Even een wensenlijstje:
  • Draagbaarheid graag beter
  • Hoge resolutie
  • Fatsoenlijke processor, dus geen Atom e.a.
  • Betere grafische prestaties dan een Intel IGP
  • Geen gaming-laptop, die ventileren continu
  • Accuduur van ~3 uur is voldoende
  • Numeriek toetsenbord, als het kan
  • Strak ontwerp
Apple's aanbod
De Macbook Pro-lijn van Apple spreekt veel mensen aan, gezien deze laptops alleen maar als 'perfect' worden beoordeeld in de verschillende reviews. Helaas zitten deze altijd onder de kwijlsporen ('oh, wat is hij mooi') dus de objectiviteit daarvan is wel enigszins discutabel. Toch wilde ik er graag een, omdat ik lang heb gedacht dat dit vrijwel de enige (kleine) laptop met goede specificaties was, inclusief het bejubelde OSX.

Ik heb regelmatig MBP's bekeken, maar er was altijd al iets mis met de hele lijn. Als ik kijk naar de vorige generatie, modeljaar 2009, biedt alleen de 17" de gewenste hoge resolutie. Wat ik raar vind, is dat er geen numpad op zit. Het lijkt erop dat de designers zijn begonnen met de 13" en daarna de behuizing horizontaal hebben uitgerekt. Het enige gevolg is dat de grote broer lelijker is.

Tweedehands
Om bovengenoemde reden heb ik mij beperkt tot de 13". Al lang ben ik op zoek naar een voordelige manier om er tweedehands aan te komen. Dat blijkt onmogelijk te zijn. Om te beginnen stallen alle Apple-bezitters hun product uit in de V&A ('nieuwe i5, maar heb toch liever de i7') tegen bijna-nieuwprijs. Dit geldt ook voor oudere laptops. Als je een lager bod uitbrengt is hun argument 'daar gaat hij niet voor weg, want een Apple is heel waardevast'.

Volgens mij betekent dit dat zij geen van allen economie hebben gehad in hun vakkenpakket. Ook al heb ik dit vak slechts 2 jaar gevolgd op het voortgezet onderwijs, toch weet ik dat de prijs van goederen afhangt van vraag en aanbod. Vaak is het zo dat de vraag naar nette Apples groter is dan het aanbod, maar als een laptop vrijwel zonder interesse een maand in de pricewatch heeft gestaan lijkt het me tijd worden voor een prijsverlaging.

Veilingsite eBay biedt ook weinig soelaas, de advertenties waar ik op heb geboden waren allemaal van gestolen accounts, en de nieuwe MBP's van een bij tweakers populaire verkoper zijn voornamelijk de instapmodellen, voor weinig minder dan de winkelprijs.

Nieuw
Tweedehands of 'nieuw tweedehands' valt daarmee af, dan moet je dus naar nieuw gaan kijken. Gelukkig heb ik me er nog steeds van weerhouden om er een aan te schaffen. Na maanden gespeculeer was er eind maart eindelijk de vernieuwde Macbook Pro-lijn.

Er was nooit reden om de 15" te kopen, vanwege de lage resolutie. De 17" is te groot en te duur, dan blijft de 13" over. Helaas was de resolutie altijd nog niet in dezelfde orde van grootte als bij de concurrentie.

Ik had daarom gehoopt dat de nieuwe generatie MBP eindelijk een 13" met een goede resolutie zou geven (1600x900), en bij voorkeur ook een i3 of i5, desnoods als optie. Dat heeft Apple echter niet gedaan; de kleinste pro moet het nog altijd doen met een Core 2 Duo en een scherm met slechts 113 DPI. Een reden voor het blijven hangen bij een oudere generatie processors is te vinden bij Macrumors. Hier wordt gezegd dat de enige grafische optie voor een i5 Intel's HD IGP is, wat dus een grote prestatie-terugval zou betekenen ten opzichte van de vorige generatie MBP's met de nVidia-chipset. Verder zou het door de beperkte ruimte niet mogelijk zijn een losse GPU aan te brengen.

De concurrentie
Geen losse GPU mogelijk? Dit lijkt me een non-argument, want waarom lukt het andere fabrikanten dan wel? Had desnoods Superdrive opgeofferd, met de Macbook Air is dat ook gelukt en hebben ze zelfs een nieuw segment gecreëerd. Maar doordat Apple deze misstap heeft begaan, ben ik eens uitgebreid gaan kijken bij andere fabrikanten. Ik heb daarbij een voorkeur voor laptops die je direct van de fabrikant kunt kopen en naar smaak samenstellen. Dit vind ik terug bij Apple, maar ook bij Sony. Bij een eerdere zoektocht had ik ook al Vaio's langs zien komen, maar toen legden ze het nog wel af tegen MBP's. Zakelijke HP's heb ik ook even bekeken, maar daar ben je al gauw meer voor kwijt, en bovendien zijn ze niet aanpasbaar.

Nu heb ik de Vaio E-serie bekeken en dat klinkt toch wel heel aantrekkelijk: een 14" laptop met een 130 DPI scherm, i5, en een echte videochip. De andere optie gooit de draagbaarheid wel weer een beetje in het water, maar voldoet dan wel aan een andere belangrijke wens: een 15,5" mét numeriek toetsenbord, full HD, en keuze uit Ati's 5xxx serie aan grafische oplossingen.

Als klap op de vuurpijl heb je ook nog eens geen last van Apple-designers die vinden dat vorm ten allen tijde boven functie staat. Bij de Macbooks zie je dat terug in het aantal interfaces: een DisplayPort (heel leuk en geavanceerd, maar wie heeft een bijpassend beelscherm), twee USB-poorten (als je er een echt toetsenbord met een actieve USB-PS/2 adapter aan hangt ben je ze beide kwijt) en FireWire 800 (heb je veel aan zonder videocamera). Nee, dan Sony; die komt gewoon met VGA/HDMI, 3x USB en eSATA. Het enige punt van kritiek is dat ik liever DVI-I had gehad, omdat je daarmee automatisch VGA tot je beschikking hebt.

De prijs van dit alles: nog geen € 920,-, dus je houdt zomaar € 300,- in je zak ten opzichte van een MBP met een minimum aantal opties. Bovendien hoef je geen nieuw OS aan te leren, je hoeft niet voor al je programma's een Mac-equivalent te vinden, en je valt veel minder op in de trein.

Ik ben al bijna zover om er een te bestellen. Misschien moet ik hem nog wel even in het echt gaan bekijken. Heeft iemand nog andere ideeën? Een Dell is geen optie, dat is net zoiets als mensen die iets tegen Opels hebben.

Volgende: Arme Joran 06-'10 Arme Joran
Volgende: First Post! of hoe mijn ooghoeken ook weer eens benut werden 03-'10 First Post! of hoe mijn ooghoeken ook weer eens benut werden

Reacties


Door Tweakers user arno_vos, donderdag 20 mei 2010 10:37

Behalve dat ik niet goed snap waarom een Master thesis aanleiding geeft tot de aanschaf van een nieuwe laptop, denk ik dat je de juist kosten/baten afweging hebt gemaakt. Voor de zekerheid zou ik wel even een Sony Vaio E-serie in handen proberen te krijgen voor een testje van de bouwkwaliteit en ergonomie.

Door Tweakers user CaDje, donderdag 20 mei 2010 10:38

Een mooi Macbook alternatief is de Vaio Z. volgens mij de snelste 13 inch laptop op dit moment. Enige nadeel, prijs is ongeveer gelijk aan een 15 inch MBP.

Door Tweakers user ameesters, donderdag 20 mei 2010 10:41

ik heb deze gevonden, echt een koopje voor de specs die je er voor krijgt:
http://www.alternate.nl/h...WARE&l1=Notebooks&l2=Asus

ik krijg em vandaag binnen en zal er een review voor schrijven...

Door Tweakers user omgwtfbbq, donderdag 20 mei 2010 10:43

http://www.daily-hardware...light-13-inch-laptop.html

Ik vind dit zelf een erg chill uitziende laptop. Hij moet alleen nog ff uitkomen en een leuke resolutie hebben en dan heb je een topapparaat volgens mij!

Door Tweakers user guanche, donderdag 20 mei 2010 10:47

Klinkt heel bekend deze afweging t.o.v. het kopen van een MBP. Om het aan te vullen, de
plastic MB heeft nu ongeveer de zelfden specs als de MBP onder de 1000eu. Niet zo een groot verschil mbt de sony.

Ik snap alleen echt niet waarom je een 13 inch wilt hebben met een resolutie van 1600x900? Het scherm is dan bijna niet te lezen. Tenzij je zelf de Dpi in windows omlaag zet, en dan ga je een beetje aan het punt voorbij.

Door Tweakers user ZpAz, donderdag 20 mei 2010 10:50

'daar gaat hij niet voor weg, want een Apple is heel waardevast'.
Boehoehoe, tsja, dat is hij nu éénmaal, nu druipt het sarcasme er vanaf bij jou, en vind jij van niet, maar ik kan mn MBP 2008 nu nog wel duurder op marktplaats verkopen dan menig nieuwe laptop in de winkel, en dan heb ik het niet over de 400e kostende plastic dingetjes.

Je betaald er in het begin misschien wel meer voor, maar je krijgt er ook weer meer voor terug, dus uiteindelijk is het niet 'zoveel' duurder.

De Macbook Air heeft ook geen losse GPU, en daar is de SuperDrive opgeofferd om hem zo draagbaar mogelijk te maken.

Zijn er trouwens wel 13" met een resolutie die jij stelt? 1600x900? Zo ja, dan ben ik wel benieuwd wel apparaatje dat mag zijn.

Daarnaast stel je dat je Firewire niet nodig hebt, want ik heb toch geen camera, dus dat is een 'ontwerpfout' van Apple... beetje vreemde stelling, omdat jij het niet nodig hebt, heeft niemand het nodig?

Door Tweakers user firefly112, donderdag 20 mei 2010 11:00

@CaDje,

alienware heeft ook een 13 inch laptop deze isvolgens mij de snelste 13 inch laptop die er tot vandaag de dag tekoop is

http://www1.euro.dell.com...ware-m11x&s=dhs&cs=nldhs1

Edit: oke die alienware is niet sneller hij komt niet eens in de buurt had misschien eerst naar de specs van de vario moeten kijken

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 mei 2010 11:15]


Door Tweakers user mvh, donderdag 20 mei 2010 11:08

CaDje schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 10:38:
Een mooi Macbook alternatief is de Vaio Z. volgens mij de snelste 13 inch laptop op dit moment. Enige nadeel, prijs is ongeveer gelijk aan een 15 inch MBP.
De Z heb ik ook bekeken, maar dan zou ik toch voor een MBP gaan, misschien. Ook vind ik 1600 euro een beetje veel geld.
leipepo schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 10:41:
ik heb deze gevonden, echt een koopje voor de specs die je er voor krijgt:
http://www.alternate.nl/h...WARE&l1=Notebooks&l2=Asus

ik krijg em vandaag binnen en zal er een review voor schrijven...
Deze laptop zit in een iets lagere klasse, met een Intel HD IGP.
omgwtfbbq schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 10:43:
http://www.daily-hardware...light-13-inch-laptop.html

Ik vind dit zelf een erg chill uitziende laptop. Hij moet alleen nog ff uitkomen en een leuke resolutie hebben en dan heb je een topapparaat volgens mij!
Klinkt ook goed, maar er zijn wat weinig specificaties bekend. Met de bekende gegevens denk ik dat de prijs ook wel richting de € 1500,- zal gaan.
guanche schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 10:47:
Klinkt heel bekend deze afweging t.o.v. het kopen van een MBP. Om het aan te vullen, de
plastic MB heeft nu ongeveer de zelfden specs als de MBP onder de 1000eu. Niet zo een groot verschil mbt de sony.

Ik snap alleen echt niet waarom je een 13 inch wilt hebben met een resolutie van 1600x900? Het scherm is dan bijna niet te lezen. Tenzij je zelf de Dpi in windows omlaag zet, en dan ga je een beetje aan het punt voorbij.
De MacBook is niet echt een optie, hier heb ik eigenlijk nooit naar gekeken. Je kunt de redenering ook omdraaien, voor weinig meer geld heb je een Pro met meer geheugen en een snellere CPU. De resolutie is een overweging omdat mijn Toshiba een 1024x768 scherm heeft, met x800 zit je daar amper boven. Deze resoluties werken niet prettig op het internet, vind ik.
ZpAz schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 10:50:
[...]
Boehoehoe, tsja, dat is hij nu éénmaal, nu druipt het sarcasme er vanaf bij jou, en vind jij van niet, maar ik kan mn MBP 2008 nu nog wel duurder op marktplaats verkopen dan menig nieuwe laptop in de winkel, en dan heb ik het niet over de 400e kostende plastic dingetjes.
De eerste fanboy is gespot! :Y)
Je betaald er in het begin misschien wel meer voor, maar je krijgt er ook weer meer voor terug, dus uiteindelijk is het niet 'zoveel' duurder.
Dat is misschien wel waar, maar het slaat wel meteen een gat in je spaargeld.
De Macbook Air heeft ook geen losse GPU, en daar is de SuperDrive opgeofferd om hem zo draagbaar mogelijk te maken.
De betreffende opmerking heb ik gemaakt omdat het argument 'geen ruimte' niet klopt; je kunt prima een GPU op de plek van een optisch station plaatsen. Dat je dan voor een installatie een extern ding aan moet sluiten is wel te overzien.
Zijn er trouwens wel 13" met een resolutie die jij stelt? 1600x900? Zo ja, dan ben ik wel benieuwd wel apparaatje dat mag zijn.
De 13" is 13,3" groot. Sony's Vaio Z is 13,1" groot en biedt optioneel zelfs 1920x1080, standaard 1600x900.
Daarnaast stel je dat je Firewire niet nodig hebt, want ik heb toch geen camera, dus dat is een 'ontwerpfout' van Apple... beetje vreemde stelling, omdat jij het niet nodig hebt, heeft niemand het nodig?
Dat zeg ik niet. Het punt is dat Apple een standaard als eSata links laat liggen; ik heb begrepen dat het ExpressCard slot is teruggekeerd omdat gebruikers dit slot gebruikten voor een eSata aansluiting. Het lijkt mij makkelijker om dan even een extra gat in je behuizing te frezen.


Door Tweakers user swartzkip, donderdag 20 mei 2010 11:18

firewire is eigenlijk een betere standaard voor externe HD's en dergelijke (als usb) veel minder CPU overhead. Helaas is usb door de licentie rechter populair geworden.

Door Tweakers user mvh, donderdag 20 mei 2010 11:25

De Toshiba lijkt wel aardig, iets lagere resolutie dan gewenst, maar ook meteen weer lichter. De HP heeft weer een lagere resolutie en is eigenlijk ook te duur, voor wat hij biedt en ik zoek.
swartzkip schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 11:18:
firewire is eigenlijk een betere standaard voor externe HD's en dergelijke (als usb) veel minder CPU overhead. Helaas is usb door de licentie rechter populair geworden.
FireWire doet het net iets beter dan USB, maar eSATA stijgt er toch echt ver bovenuit.

Door Tweakers user Afvalzak, donderdag 20 mei 2010 11:54

Probeer het eens bij XXODD, kan je hem zelf in elkaar plempen;)

Door kipzak, donderdag 20 mei 2010 12:01

Ik had precies hetzelfde een tijdje geleden, de huidige lineup van de MPB was het net niet, dus wachten op de volgende generatie, die generatie was het ook weer net niet.
Toen besloten om te wachten op de nieuwe macbook, verhogen ze de prijs opeens met 100,- en niet eens 4GB geheugen, dat vond ik teveel voor de macbook, eigenlijk vond ik de oude prijs al te hoog voor wat je krijgt.
Schijnbaar wilt Apple geen groot aandeel, ik heb maar weer gewoon een Asus genomen voor 500,-, ongeveer dezelfde specs als de macbook die 2x zo duur is.

Door Tweakers user Pascanus, donderdag 20 mei 2010 12:24

Waarom per sé een macbook pro?
De "gewone" Macbook voldoet in mijn visie ook aan jouw eisen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 mei 2010 12:24]


Door Tweakers user robvanderaart, donderdag 20 mei 2010 12:37

Deze laptop lijkt me toch wel aan je eisen te voldoen.

Door Tweakers user mvh, donderdag 20 mei 2010 12:45

Pascanus schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 12:24:
Waarom per sé een macbook pro?
De "gewone" Macbook voldoet in mijn visie ook aan jouw eisen.
Omdat hij te weinig goedkoper is om zijn missende eigenschappen goed te maken, zoals gezegd kost alleen extra geheugen al bijna het prijsverschil. Verder is het een 'pro versus plastic' overweging. Dat en het feit dat Apple helemaal niet zo vooruitstrevend is weerhoudt mij ervan om ze te sponsoren.

Toch heb ik er voor de zekerheid even naar gekeken. Resultaat:
Vaio E, 4gb, 320 gb, 15,5" met numpad: € 920,-
MB, 4gb, 320 gb, DP/DVI-kabel: € 1200,-
MBP 13", 4gb, 320 gb, DP/DVI-kabel: € 1220,-
MBP 15", 4gb, 320 gb, DP/DVI-kabel, hi-res scherm: € 2000,-

- De macbook is dus duurder dan de pro, gezien zijn missende onderdelen
- voor eSata heb je een ExpressCard nodig, maar de 15" komt met zijn specificaties net in de buurt van de Sony die de helft kost
- Het enige voordeel van de Apples blijft het gewicht

Ik denk dat we Mac's dus wel achterwege kunnen laten verder.
robvanderaart schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 12:37:
Deze laptop lijkt me toch wel aan je eisen te voldoen.
Daar gaat mijn hele blog ook over ;)

O ja: ik heb ook even bij XXODD gewinkeld. Ik kende ze al maar heb er ook wel slechte verhalen van gehoord. De enige die in de buurt komt is de 15,6" XNi5120, die wel een numpad heeft, maar weer een niet al te hoge resolutie. Met verder specificaties vergelijkbaar met Sony, inclusief besturingssysteem voor de volledigheid, komt dat op € 1026,-. Ik denk wel dat ik deze machine mooier vind.

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 mei 2010 12:53]


Door Zjel, donderdag 20 mei 2010 13:25

Ik zat in precies dezelfde situatie een tijdje geleden. Oude gamelaptop (die ik vroeger gebruikte voor school) is net buiten garantie stukgegaan.

Ben op zoek gegaan naar iets krachtig, stil en stijlvol. (zelf ook IT gestudeert en gebruik het toestel om af en toe gamen, maar ook om te programmeren).
Al snel kom je dan bij Mac uit. Vriend van mij heeft de macbook pro 13 inch en ik heb'm ook een tijdje mogen testen.
Als snel kom je tot het besluit dat het qua gadgets wel goed zit: strak design, leuk keyboard + achtergrondverlichting, fancy touchpad.

Als je de connectiviteit bekijkt, verandert je visie wel snel. Weinig USB poorten, in mb 13 inch is er zelfs geen microfoon input (indien je eens wilt skypen, etc..). Bij Apple zeggen ze dat je dan maar een headset met USB moet gebruiken, wat weeral een USB-poort bezet.

Na lang zoeken ben ik bij dit toestel terechtgekomen.

De looks zijn niet uitmuntend, alhoewel hij wel gezien mag worden. Het toestel is voorzien van een numeriek keypad, het het 'chocolate'-keyboard van Asus mag er best wel wezen.
De grafische kaart mag er best wel wezen, ook al is het geen gamelaptop.

Verder is hij voorzien van 1 (eerder toekomstgerichte) USB 3.0 poort. Altijd handig..van zodra wat meer apparaten dit zullen ondersteunen.

De prijs vind ik echt peanuts, als je bekijkt wat dit beestje allemaal kan.

Veel succes ermee!

Door Tweakers user Alexbrz, donderdag 20 mei 2010 13:48

Zjel schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 13:25:
Ik zat in precies dezelfde situatie een tijdje geleden. Oude gamelaptop (die ik vroeger gebruikte voor school) is net buiten garantie stukgegaan.

Ben op zoek gegaan naar iets krachtig, stil en stijlvol. (zelf ook IT gestudeert en gebruik het toestel om af en toe gamen, maar ook om te programmeren).
Al snel kom je dan bij Mac uit. Vriend van mij heeft de macbook pro 13 inch en ik heb'm ook een tijdje mogen testen.
Als snel kom je tot het besluit dat het qua gadgets wel goed zit: strak design, leuk keyboard + achtergrondverlichting, fancy touchpad.

Als je de connectiviteit bekijkt, verandert je visie wel snel. Weinig USB poorten, in mb 13 inch is er zelfs geen microfoon input (indien je eens wilt skypen, etc..). Bij Apple zeggen ze dat je dan maar een headset met USB moet gebruiken, wat weeral een USB-poort bezet.

Na lang zoeken ben ik bij dit toestel terechtgekomen.

De looks zijn niet uitmuntend, alhoewel hij wel gezien mag worden. Het toestel is voorzien van een numeriek keypad, het het 'chocolate'-keyboard van Asus mag er best wel wezen.
De grafische kaart mag er best wel wezen, ook al is het geen gamelaptop.

Verder is hij voorzien van 1 (eerder toekomstgerichte) USB 3.0 poort. Altijd handig..van zodra wat meer apparaten dit zullen ondersteunen.

De prijs vind ik echt peanuts, als je bekijkt wat dit beestje allemaal kan.

Veel succes ermee!
Op zich een prima apparaat, en Asus is kwa service ook niet verkeerd. Alleen is de resolutie verre van waar hij naar op zoek is....

Door Tweakers user Reinigingsdoek, donderdag 20 mei 2010 13:57

Once you go Mac, you never go back!
Ik was anti-Apple totdat ik via een vriend een week ermee heb mogen werken. Wat een verademing in vergelijking met het vreselijke Windows. Veel sneller, soepeler en logischer. Geen gedoe, maar gemak. Printen? Printer aansluiten, CMD+P en Ok drukken, klaar. Dat was met mijn oude PC wel anders, installatie cd's, updates via internet..
Het feit dat je geen virusscanner hoeft aan te schaffen, scheelt ook enorm veel geld.
Daarnaast is mijn MacBook na 3 jaar nog steeds zo snel als na de aanschaf, dat zul je bij een Windows Laptop ook niet zien. Elke paar maanden even Windows er opnieuw opzetten omdat je tientallen DLL bestanden mist, vreselijk irritant.
Dat de case van aluminium is vind ik ook ontzettend handig, het heeft m'n MacBook al een keer gered! Ik liep van de trap met de ingeklapte MacBook in m'n hand. Ik verloor m'n evenwicht en m'n MacBook donderde van de trap. Flink gescheld en een paniekreactie tot gevolg.. daar gaat m'n dure MacBook! Niet dus, er was geen schade! Dat is met de laptop van mijn moeder wel anders, als die mee gaat in een tas, komt 'ie eruit met scheuren in de case.
Zjel schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 13:25:
Ik zat in precies dezelfde situatie een tijdje geleden. Oude gamelaptop (die ik vroeger gebruikte voor school) is net buiten garantie stukgegaan.

Als je de connectiviteit bekijkt, verandert je visie wel snel. Weinig USB poorten, in mb 13 inch is er zelfs geen microfoon input (indien je eens wilt skypen, etc..). Bij Apple zeggen ze dat je dan maar een headset met USB moet gebruiken, wat weeral een USB-poort bezet.
Er zit een microfoon in de MacBook Pro, daarom heb je die microfoon input dus niet nodig.

Door Tweakers user Slackware, donderdag 20 mei 2010 14:01

Zjel schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 13:25:
Ik zat in precies dezelfde situatie een tijdje geleden. Oude gamelaptop (die ik vroeger gebruikte voor school) is net buiten garantie stukgegaan.

Ben op zoek gegaan naar iets krachtig, stil en stijlvol. (zelf ook IT gestudeert en gebruik het toestel om af en toe gamen, maar ook om te programmeren).
Al snel kom je dan bij Mac uit. Vriend van mij heeft de macbook pro 13 inch en ik heb'm ook een tijdje mogen testen.
Als snel kom je tot het besluit dat het qua gadgets wel goed zit: strak design, leuk keyboard + achtergrondverlichting, fancy touchpad.

Als je de connectiviteit bekijkt, verandert je visie wel snel. Weinig USB poorten, in mb 13 inch is er zelfs geen microfoon input (indien je eens wilt skypen, etc..). Bij Apple zeggen ze dat je dan maar een headset met USB moet gebruiken, wat weeral een USB-poort bezet.

Na lang zoeken ben ik bij dit toestel terechtgekomen.

De looks zijn niet uitmuntend, alhoewel hij wel gezien mag worden. Het toestel is voorzien van een numeriek keypad, het het 'chocolate'-keyboard van Asus mag er best wel wezen.
De grafische kaart mag er best wel wezen, ook al is het geen gamelaptop.

Verder is hij voorzien van 1 (eerder toekomstgerichte) USB 3.0 poort. Altijd handig..van zodra wat meer apparaten dit zullen ondersteunen.

De prijs vind ik echt peanuts, als je bekijkt wat dit beestje allemaal kan.

Veel succes ermee!
Er zit standaard een microfoon in de MB/MBP en je kan gewoon een headset aansluiten, zie ook http://www.apple.com/nl/macbook/specs.html

Door Zjel, donderdag 20 mei 2010 14:10

Slackware schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 14:01:
[...]


Er zit standaard een microfoon in de MB/MBP en je kan gewoon een headset aansluiten, zie ook http://www.apple.com/nl/macbook/specs.html
Volledig mee akkoord. Alleen heb ik het niet zo voor ingebouwde microfonen. Je correspondent hoort alle omgevingsgeluiden, incl jouw vingers op het keyboard tijdens het typen.

Door Tweakers user robvanderaart, donderdag 20 mei 2010 14:14

Waarom zou je trouwens 200 euro meer willen betalen voor een numpad terwijl je die ook los kunt aanschaffen voor iets meer dan 20 euro ?

Door Tweakers user Slackware, donderdag 20 mei 2010 14:24

Zjel schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 14:10:
[...]


Volledig mee akkoord. Alleen heb ik het niet zo voor ingebouwde microfonen. Je correspondent hoort alle omgevingsgeluiden, incl jouw vingers op het keyboard tijdens het typen.
Dan kan je dus ook gewoon een iPhone headset gebruiken (zonder USB).

Door Tweakers user mvh, donderdag 20 mei 2010 14:42

Zoals onder je gezegd is inderdaad de resolutie een breekpunt. Daarom heb ik ook graag configureerbare laptops, vaak is er dan een optie voor een beter scherm.
Reinigingsdoek schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 13:57:
Once you go Mac, you never go back!
Ik was anti-Apple totdat ik via een vriend een week ermee heb mogen werken. Wat een verademing in vergelijking met het vreselijke Windows. Veel sneller, soepeler en logischer.
Dat heb ik ook in de blog geplaatst, het bejubelde OSX is zeker een voordeel van een Mac.
Geen gedoe, maar gemak. Printen? Printer aansluiten, CMD+P en Ok drukken, klaar. Dat was met mijn oude PC wel anders, installatie cd's, updates via internet..
Het was even zoeken naar een Windows 7 driver voor onze netwerkprinter, mijn fotoprinter was ook bijna plug-and-play, dus dit probleem zie ik niet zo. Bovendien is zoiets eenmalig.
Het feit dat je geen virusscanner hoeft aan te schaffen, scheelt ook enorm veel geld.
Daarnaast is mijn MacBook na 3 jaar nog steeds zo snel als na de aanschaf, dat zul je bij een Windows Laptop ook niet zien. Elke paar maanden even Windows er opnieuw opzetten omdat je tientallen DLL bestanden mist, vreselijk irritant.
Geen virusscanner? Daar geloof ik niet echt in. Virussen voor Mac zijn er minder, omdat het marktaandeel kleiner is. Als Apple groter wordt komen ze vanzelf. Ook het herinstallatie-probleem herken ik niet bepaald.
Dat de case van aluminium is vind ik ook ontzettend handig, het heeft m'n MacBook al een keer gered! Ik liep van de trap met de ingeklapte MacBook in m'n hand. Ik verloor m'n evenwicht en m'n MacBook donderde van de trap. Flink gescheld en een paniekreactie tot gevolg.. daar gaat m'n dure MacBook! Niet dus, er was geen schade! Dat is met de laptop van mijn moeder wel anders, als die mee gaat in een tas, komt 'ie eruit met scheuren in de case.
Jouw moeders laptop is dan waarschijnlijk een 400-euro consumentenmodel. Mijn Toshiba heb ik ook eens van de trap laten vallen, ook zonder schade. Dit hoeft dus ook geen argument te zijn. Helaas ben ik op Notebookcheck wel de opmerking tegengekomen dat de scharnieren een zwak punt zijn.
Er zit een microfoon in de MacBook Pro, daarom heb je die microfoon input dus niet nodig.
Dat is toch niet aan Apple om te bepalen? Als ik nu audioproducties doe, heb ik daar niets aan.
robvanderaart schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 14:14:
Waarom zou je trouwens 200 euro meer willen betalen voor een numpad terwijl je die ook los kunt aanschaffen voor iets meer dan 20 euro ?
Waar betaal ik € 200,- meer dan? De 14" Vaio E kost ongeveer hetzelfde als de 15,5" E met numpad. Het is mij bekend dat ze los te koop zijn, maar dan moet je dat ding weer altijd mee hebben.

Het grote probleem waar ik voor sta: de MBP is uiterlijk sterk, naar verluidt degelijk en ook licht. Aan uitrusting ontbreekt het echter, en de prijs helpt ook nog niet echt. Nogmaals, als ze een i5 of zelfs een i3 erin hadden gestopt en een x900 scherm hadden geleverd, had ik er allang een besteld.

Door Tweakers user Neophyte808, donderdag 20 mei 2010 14:49

Ik zoek ongeveer hetzelfde als jij en ik kom uit op deze laptops:

pricewatch: Asus N61Ja-JX046X
pricewatch: Asus N71JQ-TY002X
pricewatch: Dell Studio 17(N0074904)
pricewatch: Sony Vaio VPCEB1S1E/BJ

Waarbij m'n voorkeur uitgaat naar die laatste. Ik heb overigens niet op de resolutie/gewicht gelet.

Ik vind het sowieso erg jammer dat er zo weinig laptops zijn met een hd56xx/hd57xx/hd58xx in combinatie met een i5/i7 en dat ze zo ongelooflijk prijzig zijn.

Door Tweakers user robvanderaart, donderdag 20 mei 2010 14:49

Degene die ik eerder linkte is 720 euro en degene in je lijst 920 euro.

Door Tweakers user Reinigingsdoek, donderdag 20 mei 2010 15:02

Geen virusscanner? Daar geloof ik niet echt in. Virussen voor Mac zijn er minder, omdat het marktaandeel kleiner is. Als Apple groter wordt komen ze vanzelf. Ook het herinstallatie-probleem herken ik niet bepaald.
Als, als, als. In de 3 jaar dat ik MacBook gebruiker ben, heb ik nog geen enkel virusje gehad! (afgezien van het Apple virus..)
Jouw moeders laptop is dan waarschijnlijk een 400-euro consumentenmodel. Mijn Toshiba heb ik ook eens van de trap laten vallen, ook zonder schade. Dit hoeft dus ook geen argument te zijn. Helaas ben ik op Notebookcheck wel de opmerking tegengekomen dat de scharnieren een zwak punt zijn.
Nee, een zakelijke laptop van ver boven de 1000,- euro, merk weet ik niet, dat zou ik moeten vragen,
Dat is toch niet aan Apple om te bepalen? Als ik nu audioproducties doe, heb ik daar niets aan.
Apple bepaalt dat niet, daarom heeft het alternatieven! Als je audioproducties doet, moet je een andere Mac kopen die wel de mogelijkheid heeft voor een microfoon input. Je kunt moeilijk verwachten dat Apple elke gebruiker tevreden kan stellen. Als jij een gezinsauto wil, koop je geen Ford Fiesta. Je kunt van Ford ook niet verwachten dat ze een klein, zuinig boodschappenautootje maken waar je toch met z'n zessen in kan. Nee, dan koop je een Ford S-Mac... Max (bijvoorbeeld)

Voor Skype werkt de ingebouwde microfoon prima, ik gebruik het regelmatig en de geluidskwaliteit is meer voldoende! Ik heb daarnaast ook nooit klachten gehoord van mensen die last hadden van mijn typ-geluidjes!

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 mei 2010 15:06]


Door Tweakers user daandegoeiste, donderdag 20 mei 2010 15:10

Reinigingsdoek schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 13:57:

Dat is met de laptop van mijn moeder wel anders, als die mee gaat in een tas, komt 'ie eruit met scheuren in de case.
[...]
En dat is een zakelijke laptop van meer dan 1000 euro, geloof je het zelf? Of je bent genaaid door meer dan 1000 euro te betalen voor een laptop die constant scheurt, of je moet even je Apple-bril afzetten ;)

Door Tweakers user Reinigingsdoek, donderdag 20 mei 2010 15:26

daandegoeiste schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 15:10:
[...]


En dat is een zakelijke laptop van meer dan 1000 euro, geloof je het zelf? Of je bent genaaid door meer dan 1000 euro te betalen voor een laptop die constant scheurt, of je moet even je Apple-bril afzetten ;)
Ik neem aan dat je m'n overdrijving begrijpt, dat deed ik om een punt te maken :P Natuurlijk zit de laptop niet vol met scheuren als je 'em een keer meeneemt naar je werk in een laptoptas. Het is echter wel zo dat de laptop na ongeveer een jaar gebruik vol met barstjes en scheurtjes zit.
Mijn MacBook gaat mee in m'n schooltas, wordt mishandelt in de trein en valt van de trap. Geen schade te zien!

Een Apple-bril draag ik overigens niet. Je zult me niet horen zeggen dat Apple beter is dan Laptop X. (correctie: dat doe ik wel :+ )
Mijn MacBook is voor mij de ideale laptop, dat zal ik wel zeggen! :P

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 mei 2010 15:29]


Door Tweakers user daandegoeiste, donderdag 20 mei 2010 15:33

Reinigingsdoek schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 15:26:
[...]


Ik neem aan dat je m'n overdrijving begrijpt, natuurlijk zit de laptop niet vol met scheuren als je 'em een keer meeneemt naar je werk in een laptoptas. Het is echter wel zo dat de laptop na ongeveer een jaar gebruik vol met barstjes en scheurtjes zit.
Mijn MacBook gaat mee in m'n schooltas, wordt mishandelt in de trein en valt van de trap. Geen schade te zien!

Een Apple-bril draag ik overigens niet. Je zult me niet horen zeggen dat Apple beter is dan Laptop X. Ik zeg alleen dat Apple voor mij precies doet en heeft, wat ik nodig heb, daar zal geen Laptop X tegenop kunnen!
Het is gewoon een beetje typisch. In mijn ogen geef je zwaar opgeblazen reacties. Overigens bevestig ik de bouwkwaliteit van een Apple, je betaalt er deels voor en krijgt er veel kwalteit voor terug.

Maar kijk eens naar je eerste reactie:
Steeds Windows er opnieuw opzetten omdat je DLL's mist, Windows dat steeds trager wordt en virusscanners die aangeschaft moeten worden? Komt bij mij over als bashing.

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 mei 2010 15:34]


Door Tweakers user AMD1800, donderdag 20 mei 2010 16:11

ah, dan heb ik dus een Opel onder de laptops. Hij doet het nog steeds goed na een jaar. En als ie kapot gaat, heb ik 3 jaar garantie :P Dat is toch ook mooi?

Door Tweakers user Reinigingsdoek, donderdag 20 mei 2010 16:23

daandegoeiste schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 15:33:
[...]


Het is gewoon een beetje typisch. In mijn ogen geef je zwaar opgeblazen reacties. Overigens bevestig ik de bouwkwaliteit van een Apple, je betaalt er deels voor en krijgt er veel kwalteit voor terug.

Maar kijk eens naar je eerste reactie:
Steeds Windows er opnieuw opzetten omdat je DLL's mist, Windows dat steeds trager wordt en virusscanners die aangeschaft moeten worden? Komt bij mij over als bashing.
Wat "bashen" precies betekent weet ik niet, maar ik bedoel er niets vervelends mee.
Het is mijn ervaring met Windows PC's, het missen van DLL bestanden die ik nergens terug weet te vinden. Het langzamer worden van Windows na enkele maanden gebruik en het moeten gebruiken van een virusscanner. Zo zijn er nog veel meer nadelen die ik ondervond met een Windows PC, maar tot nu toe nog niet met mijn Macbook. Voor sommige mensen zijn de nadelen van een Windows PC totaal niet storend, maar voor mij wel. Er zijn ook nadelen aan een Apple, bijvoorbeeld het niet (of nauwelijks) kunnen spelen van spelletjes. Ik speel nooit spelletjes, dus dat is voor mij geen nadeel. De MacBook die ik nu heb, past voor 100% in wat ik er mee wil doen, vandaar dat deze voor mij de beste keuze is.

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 mei 2010 16:24]


Door Tweakers user Darkstone, donderdag 20 mei 2010 17:19

ik heb ook een opel :9

anyway, voordat je de sony E koopt zou ik je eerst even inlezen in het piep probleem, de fan is ook niet bepaald geruisloos...

ik raad overigens een dell aan, dezelfde specs als de sony E (15") maar een beter ander design en goedkoper (€750 met i5). ben je ook meteen van de piep af

Door Tweakers user mvh, donderdag 20 mei 2010 17:53

De bovenste drie hebben niet zo'n geweldige resolutie, geloof ik.
robvanderaart schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 14:49:
Degene die ik eerder linkte is 720 euro en degene in je lijst 920 euro.
Het betreft een Vaio E die goedkoper bij een webshop wordt aangeboden dan bij Sony zelf. Ik denk dat de 15" ook wel goedkoper kan, maar als je bij Sonystyle kijkt, kosten ze hetzelfde. Maar je hebt dus wel gelijk.
Reinigingsdoek schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 15:02:
[...]
Als, als, als. In de 3 jaar dat ik MacBook gebruiker ben, heb ik nog geen enkel virusje gehad! (afgezien van het Apple virus..)
Ik in al mijn PC-jaren ook niet, zo heel af en toe een onbetekenend ding.
Apple bepaalt dat niet, daarom heeft het alternatieven! [...]
Dat klopt, maar waar de 13" amper concurrerend is (even alleen naar specificaties kijken), ren je voor de grotere modellen helemaal huilend weg bij het zien van het prijskaartje.
Reinigingsdoek schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 15:26:
[...]
Een Apple-bril draag ik overigens niet. Je zult me niet horen zeggen dat Apple beter is dan Laptop X. (correctie: dat doe ik wel :+ )
Dat is de definitie van een Apple-bril
Mijn MacBook is voor mij de ideale laptop, dat zal ik wel zeggen! :P
Met 'voor mij' zit je weer op het goede spoor. Ik vind ze ook aantrekkelijk, maar 'voor mij' net niet aantrekkelijk genoeg ;).
Reinigingsdoek schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 16:23:
[...]
Wat "bashen" precies betekent weet ik niet, maar ik bedoel er niets vervelends mee.
Het is mijn ervaring met Windows PC's, het missen van DLL bestanden die ik nergens terug weet te vinden. Het langzamer worden van Windows na enkele maanden gebruik en het moeten gebruiken van een virusscanner. Zo zijn er nog veel meer nadelen die ik ondervond met een Windows PC, maar tot nu toe nog niet met mijn Macbook. Voor sommige mensen zijn de nadelen van een Windows PC totaal niet storend, maar voor mij wel. Er zijn ook nadelen aan een Apple, bijvoorbeeld het niet (of nauwelijks) kunnen spelen van spelletjes. Ik speel nooit spelletjes, dus dat is voor mij geen nadeel. De MacBook die ik nu heb, past voor 100% in wat ik er mee wil doen, vandaar dat deze voor mij de beste keuze is.
Bashen = aanvallen, (schijnbaar) slecht onderbouwd negatief erover spreken. Het was niet mijn bedoeling geweest, al was het wel enigszins te verwachten, om toch een Mac vs. PC-oorlog te krijgen. Dat vind ik jammer, want in zulke oorlogen komen meestal niet de meest constructieve elementen naar voren.

Overigens maakt het nog wel uit wat voor virusscanner je gebruikt. Op de universiteit hebben we McAfee, die een bewezen vertraging veroorzaakt, in alles. Thuis heb ik Avira (de suite), maar daar merk ik niets van aan prestatieverlies.
darkstone schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 17:19:
...
anyway, voordat je de sony E koopt zou ik je eerst even inlezen in het piep probleem, de fan is ook niet bepaald geruisloos...

ik raad overigens een dell aan, dezelfde specs als de sony E (15") maar een beter ander design en goedkoper (€750 met i5). ben je ook meteen van de piep af
Bedankt voor de tip. Ik ben 'de piep' eerder tegengekomen op het forum, maar het is goed dat je er nog op wijst. Dat de fan niet geruisloos is was ik al wel een beetje bang voor, dat zag ik ook bij Notebookcheck. Ik zal me zeker laten informeren ;).

Dell heeft tegenwoordig best aardig strakke notebooks, maar ik heb eenvoudig wat tegen dit merk. Onderbuikgevoel, gebaseerd op in het verleden (niet) behaalde resultaten, zeg maar. Ik denk niet dat dat 'm wordt, maar ik kijk er toch even naar.

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 mei 2010 17:53]


Door Tweakers user Reinigingsdoek, donderdag 20 mei 2010 18:15

Ik in al mijn PC-jaren ook niet, zo heel af en toe een onbetekenend ding.
Zelfs met een dure virusscanner had ik problemen met allerlei virussen.
Af en toe een onbetekenend ding is niet niets, je hebt dus wel degelijk een virusscanner nodig en op mijn MacBook heb ik die niet nodig.
Dat klopt, maar waar de 13" amper concurrerend is (even alleen naar specificaties kijken), ren je voor de grotere modellen helemaal huilend weg bij het zien van het prijskaartje.
Specificaties zeggen helemaal niets, de laptop van mijn moeder is in specificaties een stuk beter dan m'n MacBook, maar toch (in bijna alles) een stuk trager.
Windows is als een Amerikaanse auto; 5.7L V8 waar alsnog maar 200 pk uit gehaald wordt, terwijl een bovengemiddelde leaseauto (MacBook) tegenwoordig al meer haalt uit een 4cilinder blokje.
2.53Ghz met 4gb geheugen is niet bijzonder veel, maar ik werk er nu sneller mee dan ooit!
Dat is de definitie van een Apple-bril
Ik zeg inderdaad dat Apple beter is dan vergelijkbare andere producten. Dit doe ik echter alleen als ik zelf ervaar dat het voor mij beter is. MacBook is voor mij beter dan een vergelijkbare Windows laptop. Een iPhone is voor mij beter dan een ander toestel, vandaar dat ik (die producten van) Apple beter vind. Dat heeft dus niets te maken met het kijken door een Apple bril, omdat ik vergelijkbare producten gewend was. Als er iets nieuws van Apple uitkomt, vind ik dat niet meteen het beste. Pas op het moment dat ik vergelijkbare producten geprobeerd heb kan ik pas beginnen met het vormen van een mening!
Met 'voor mij' zit je weer op het goede spoor. Ik vind ze ook aantrekkelijk, maar 'voor mij' net niet aantrekkelijk genoeg ;).
Als je inderdaad een microfoon input in je MacBook wil terwijl er een prima microfoon ingebouwd is, dan wel ja. (dit is een grapje hoor)
Bashen = aanvallen, (schijnbaar) slecht onderbouwd negatief erover spreken. Het was niet mijn bedoeling geweest, al was het wel enigszins te verwachten, om toch een Mac vs. PC-oorlog te krijgen. Dat vind ik jammer, want in zulke oorlogen komen meestal niet de meest constructieve elementen naar voren.
Slecht onderbouwd negatief erover spreken? Zoals ik het schreef zijn het mijn ervaringen en dus voor mij absoluut wél goed onderbouwd. Dat sommige mensen het er niet mee eens zijn of het anders zien, wil natuurlijk niet zeggen dat het slecht onderbouwd is.
Een feit is dat er constant DLL bestanden misten, Windows maand na maand steeds langzamer werd en dat ik constant aan het kloten was met een virusscanner. Hoe kan ik het dan beter onderbouwen?
Bedankt voor de tip. Ik ben 'de piep' eerder tegengekomen op het forum, maar het is goed dat je er nog op wijst. Dat de fan niet geruisloos is was ik al wel een beetje bang voor, dat zag ik ook bij Notebookcheck. Ik zal me zeker laten informeren ;).
Wat irritant, een piepende fan! Daar heb ik met mijn MacBook nooit last van!
(hoewel het waar is, bedoel ik dit natuurlijk ook als een grapje)
Dell heeft tegenwoordig best aardig strakke notebooks, maar ik heb eenvoudig wat tegen dit merk. Onderbuikgevoel, gebaseerd op in het verleden (niet) behaalde resultaten, zeg maar. Ik denk niet dat dat 'm wordt, maar ik kijk er toch even naar.
Zelf heb ik niets dan ellende gehad met Dell. Toegegeven, ik had altijd de goedkope modelletjes dus wie weet hoe dat zit met de duurdere.
ReneDx schreef op vrijdag 21 mei 2010 @ 12:05:
[...]


Mmm.. had ik maar zo'n Magic Macbook Pro. Mijne kreeg één klein stootje van de Mac Pro en is nu gemarkeerd voor z'n leven. Macbooks zijn geweldig, maar niet heilig..

Zelf heb ik de Macbook Pro gekocht puur omdat het design mij meer aanstond en de trackpad gewoon heerlijk werkt. Kon nooit met laptops overweg, constant dat vervelende muizen. Moest je weer extra muis kopen, extra spullen meeslepen. Nee, niks voor mij. Trackpad werkt gewoon zoals ík dat wil, samen met het design heeft dat mij doen overtuigen er een te kopen. :)

Achteraf de Accu duur, lekker in de zon blijven zitten zonder gesnoerd te zijn, bluetooth module, dimmend scherm (sensor) en het verlicht (op sensor) toetsenbord waren mooie extra's die opmerkelijk vaak gewenst zijn. Ondanks dat ik dacht daar niet zoveel gebruik van te maken.
Misschien is mijn MacBook inderdaad een Magic MacBook, want zoals ik het vertel, gebeurt het echt. Geen schade en ik gebruik 'em als een sletje.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 mei 2010 22:46]


Door Note, donderdag 20 mei 2010 18:51

Een tip voor iedereen die een Mac overweegt omdat je ontevreden bent over Windows maar een Mac eigenlijk te duur vind of te weinig features vind hebben.
Koop een normale notebook en geeft Ubuntu een kans, tegenwoordig werkt 95% out of the box dus geen gezeur met drivers, geen virussen, gebruiksvriendelijk, je hoeft tegenwoordig niet meer in de commandline te rotzooien.
Ik werk nu al 2 jaar met Ubuntu en kan er alles mee wat ik nodig heb voor mijn hbo informatica opleiding, ik wil ook echt niet meer terug naar Windows! :)

Door japo, donderdag 20 mei 2010 19:59

Ben erg tevreden over mijn Dell Vostro hoor! !! :P (draait Debian)
Om Windows te vermijden heb ik geen Appel nodig, net zoals ^ al vermeld.

Door Tweakers user mcdronkz, donderdag 20 mei 2010 22:16

Wie denkt dat een Linux-distributie ook maar enigzins in de buurt komt als desktop-vervanger voor OSX of Windows, heeft er weinig van begrepen. Dan doel ik voornamelijk op het niet kunnen draaien van commerciële applicaties, waar een ieder van ons vroeg of laat mee te maken krijgt.

Door Note, donderdag 20 mei 2010 23:22

@mcdronkz
Die draaien hier al 2 jaar prima onder Ubuntu, misschien snap jij iets niet?

Door Tweakers user mcdronkz, vrijdag 21 mei 2010 00:35

Note schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 23:22:
@mcdronkz
Die draaien hier al 2 jaar prima onder Ubuntu, misschien snap jij iets niet?
Hebben we het dan over populaire applicaties zoals Microsoft Office en Adobe Creative Suite? Draaien die native op jouw out-of-the-box Ubuntu-systeem?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 mei 2010 00:36]


Door Note, vrijdag 21 mei 2010 00:46

Hebben we het dan over populaire applicaties zoals Microsoft Office en Adobe Creative Suite? Draaien die native op jouw out-of-the-box Ubuntu-systeem?
Niet nodig, Adobe valt niet binnen mijn vakgebied, Gimp voldoet prima voor de hobby projecten. Verder gebruik ik Open Office voor mijn studie, het bedrijf waar ik werk draait iedereen op een Linux distro. Voor de noodgevallen heb ik virtualbox met een Windows XP install maar die heb ik eigenlijk nooit nodig.

Door Note, vrijdag 21 mei 2010 01:01

Vergeet ik de commerciële pakketten te vermelden die ik gebruik onder Ubuntu.
Bij deze:
- Digital Insight: Robochart
- SiteScape
- HornShark
- InstallShield.com

Door Tweakers user John_Glenn, vrijdag 21 mei 2010 11:10

@Note: don't feed the troll :)
deblaauwn schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 12:45:
Vaio E, 4gb, 320 gb, 15,5" met numpad: € 920,-
[...]
- Het enige voordeel van de Apples blijft het gewicht
Er is nog wel een klein voordeel voor de Apples: die Vaio EB1 gaat zelfs bij licht gebruik minder dan 2u mee op de batterij, en dat is dan nog zonder full-hd scherm. Op zich is dat niet erg natuurlijk, want echte mannen hebben een laptop met verwisselbare batterijen ;)

... maar dan moet je er dus wel even 200 of 300 euro bij optellen (100 per stuk ofzo?) en een kilo of wat voor de extra accu's in je rugzak.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 mei 2010 11:11]


Door Tweakers user mvh, vrijdag 21 mei 2010 11:47

John_Glenn schreef op vrijdag 21 mei 2010 @ 11:10:
@Note: don't feed the troll :)
[...]
Er is nog wel een klein voordeel voor de Apples: die Vaio EB1 gaat zelfs bij licht gebruik minder dan 2u mee op de batterij, en dat is dan nog zonder full-hd scherm. Op zich is dat niet erg natuurlijk, want echte mannen hebben een laptop met verwisselbare batterijen ;)

... maar dan moet je er dus wel even 200 of 300 euro bij optellen (100 per stuk ofzo?) en een kilo of wat voor de extra accu's in je rugzak.
Dat is waar, en na meer leesvoer begin ik minder overtuigd te raken van Sony's kwaliteiten: The build quality isn't exactly premium but then that's reflected in the bargain price; Polijsten touchpad; Andere significante nadelen. Plus dat ik bij de Mediamarkt (Utrecht) rond heb gelopen, om even te kijken. Geen Sony's, wel MBP's...

Door Tweakers user ReneDx, vrijdag 21 mei 2010 12:05

Reinigingsdoek schreef op donderdag 20 mei 2010 @ 15:26:
[...]


[..]
Mijn MacBook gaat mee in m'n schooltas, wordt mishandelt in de trein en valt van de trap. Geen schade te zien!
[..]
Mmm.. had ik maar zo'n Magic Macbook Pro. Mijne kreeg één klein stootje van de Mac Pro en is nu gemarkeerd voor z'n leven. Macbooks zijn geweldig, maar niet heilig..

Zelf heb ik de Macbook Pro gekocht puur omdat het design mij meer aanstond en de trackpad gewoon heerlijk werkt. Kon nooit met laptops overweg, constant dat vervelende muizen. Moest je weer extra muis kopen, extra spullen meeslepen. Nee, niks voor mij. Trackpad werkt gewoon zoals ík dat wil, samen met het design heeft dat mij doen overtuigen er een te kopen. :)

Achteraf de Accu duur, lekker in de zon blijven zitten zonder gesnoerd te zijn, bluetooth module, dimmend scherm (sensor) en het verlicht (op sensor) toetsenbord waren mooie extra's die opmerkelijk vaak gewenst zijn. Ondanks dat ik dacht daar niet zoveel gebruik van te maken.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 mei 2010 12:17]


Door Tweakers user ppl, zondag 23 mei 2010 23:38

Ik snap de eis voor de idioot hoge resolutie en het gezeur om het aantal usb poorten niet. De gevraagde resolutie is erg hoog waardoor je toch echt een systeem moet hebben die resolutie independency heeft. Het aantal mainstream OS's met resolution independency zit op het magisch hoge aantal van 0, ze bestaan dus nog steeds niet. Aangezien een aantal websites en document makers het nodig vinden om hun tekst zo klein mogelijk te maken levert dat nogal wat problemen op. Foto's zien er natuurlijk lekker scherp uit mits de kwaliteit van de foto in orde is. Verder is het ook allemaal niet zo bevorderlijk voor je ogen omdat die meer moeite moeten gaan doen; pijnlijk en vermoeiend.

Het aantal usb poorten zou met 2 stuks te weinig zijn maar 3 is dan weer prima. Als ik het relaas zo lees is dat zeuren om het zeuren. Als je zo'n ps/2 converter gebeuren aansluit en je zou daar 2 usb poorten voor kwijt zijn dan heb je er nog maar 1 over. Waar plug je dan al je andere dingen op in? Je kunt bij usb ook prima gebruik maken van hubjes. Op moment dat je zo'n los toetsenbord erop aansluit zit je meestal op een vaste werkplek, bijv. thuis waar een usb hubje prima volstaat. Dan maakt het niet meer uit of je nou 2 of 3 usb poorten hebt. Verder zitten er op hedendaagse notebooks ook allerlei wireless mogelijkheden in de vorm van wifi en bluetooth. Zo kan er ook gebruik worden gemaakt van bluetooth toetsenborden en muizen. Scheelt weer usb poortjes. Je kunt ook gewoon een usb toetsenbord aanschaffen, heb je maar 1 stekker om in te pluggen. Zo zijn er nog wel wat meer dingen te bedenken waardoor 2 of 3 usb poorten ruimschoots voldoende zijn. Daarom hebben de meeste laptops ook niet meer dan dat aantal usb poorten aan boord. Nogal een non-issue dus. Wat veel belangrijker is, is de spacing tussen de poorten en die is bij de meeste laptops nogal krap. Je kunt weliswaar 2 muizen e.d. erin pluggen maar als je iets als een EyeTV of een usb stick gebruikt dan kun je door de breedte van de sticks de naast gelegen usb poort(en) niet meer gebruiken omdat die afgedekt worden. Dan heb je maar liefst 3 usb poorten, plug je er een usb stick in kun je er nog maar 1 gebruiken omdat er eentje in gebruik is en de andere onbruikbaar is omdat een deel van de stick 'm afdekt. Weg voordeel.

Verder lijk je ook niet nagedacht te hebben over de accuduur. Hoe belangrijk is dat voor je?

Dat Ubuntu is een leuk alternatief maar niet op een notebook want dat hibernate werkt nog altijd bagger. Als je mazzel hebt werkt het maar dan wel erg traag. Ze zijn al een paar jaar bezig om dat te verbeteren maar in de 4 jaar tijd dat ze het roepen heb ik amper vooruitgang gezien. En dat terwijl hibernate toch 1 van de must have features is voor op een notebook.

Door Tweakers user mvh, maandag 24 mei 2010 11:04

Het is niet alleen dat er 'maar' twee USB-poorten op zitten, maar (vooral) ook dat er geen plaats is voor eSata.

Door Tweakers user Batsgeit, maandag 24 mei 2010 21:13

Tsja, je kunt helaas niet het beste van 2 werelden hebben. De Sony E-serie is flink goedkoper dan de F-serie, maar de F-serie heeft een veel betere behuizing. Ik heb nu zelf een jaar en een paar maanden de FW (de vorige F serie) en die bevalt prima (was overigens één van de eerste laptop's met een Full HD resolutie, ideaal imo).
@ppl
Mijn laptop heeft een resolutie van 1920x1080 en is 16.4". Windows scaled alles automatisch goed, en als webpagina's te groot zijn kun je (in FF tenminste) inzoomen.
Overigens, 3 usb-poorten is wel makkelijk hoor. Je bent meeestal al 1 usb poort kwijt aan je muis, en ik hang er meestal ook een externe hdd aan. Als je dan nog je telefoon oid aan je pc wilt hangen, moet je er één uithalen, wat niet handig is.
OT.
De accuduur van de E serie is idd niet geweldig, zo'n 2.5 uur. Wat wel een voordeel is, is dat je buiten Windows om kunt internetten. Ik vermoed dat je dan wel langer dan 2.5 uur haal.

Reageren is niet meer mogelijk