De eendenvijver

Door mvh op donderdag 21 november 2013 17:00 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 4.087

Ik heb het geluk op negen hoog te wonen. Ik heb ook het geluk dat de wijkvijver pal onder mijn woonkamer ligt (wel, aan de andere kant van de straat, dat dan weer wel) en dat een van de flats in mijn wijk een verzorgingstehuis is.

Volgens mij wonen er ook behoorlijk wat kinderen in de wijk.

De optelsom? Eendjes voeren! En dan wel het liefst vier keer per uur. Natuurlijk ben ik er niet de hele dag bij, maar vrijwel ieder willekeurig moment bij daglicht kun je wel een stel oudjes of een stel jonkies tegenkomen die de eendjes, meerkoeten (of waren het toch waterhoentjes?) en meeuwen aan het voeren zijn.

Terzijde, toen ik een dag mijn auto niet in de parkeergarage maar onder mijn flat had geparkeerd was dat ook meteen aan het dak en de motorkap te zien.

Behalve een optelsom komt er ook een vermenigvuldiging in de tekst voor, want dat doen beestjes als er meer dan genoeg voer is. Op een vijveroppervlakte waar je misschien één stel eenden zou verwachten hebben we hier complete families.

Ik heb ook opgemerkt dat je in het donker best mooie foto's kunt maken van de kruising waar ik boven woon:
Eendenkruising

Dat is op het moment dat de kruising leeg is. Soms besluiten de eendjes echter over te steken. Afgelopen week was er zo'n exodus. Ik heb geen idee waar ze dan heen willen, want ze gaan het echt nergens beter treffen dan in 'mijn' vijver.

De leidende woerd waggelde vooruit en kwam zo ongeveer middenop de kruising terecht. Daarbij moest hij al een aantal keren heen en weer waggelen om verkeer te ontwijken - want het is best een drukke kruising.

Eigenlijk is dat niet juist. Hij waggelde wel heen en weer maar zijn beweging was eigenlijk meer Brownian Motion op grote schaal: een beetje willekeurig heen en weer zonder echt iets te bereiken.

Ik heb even opgezocht hoe een groep eenden heet. Zoals je een dozijn eieren hebt, blijk je een vlucht eenden te kennen. Toen de alfa-eend eenmaal halverwege de kruising was besloot de rest van de vlucht het ook maar te wagen. Het ging behoorlijk goed: auto's en fietsers slingerden zich links en rechts bewegend tussen de meute door, waardoor een groeiende groep steeds iets verder kwam.

Totdat er iemand, ik geloof in een witte Fiesta, besloot dat hij het veel te druk had om voorzichtig te laveren: hij begon te claxonneren. De eenden leken zenuwachtig iets sneller te waggelen in de richting van hun doel.

Net op het moment dat ze over de helft waren dacht ik dat ze het zouden redden.

Toen bedacht alfa-man dat het veel leuker was om te gaan vliegen. In welke richting? Juist. Terug naar de vijver waar ze met zoveel moeite waren weggelopen...

Moraal van het verhaal: ga na of je alle spullen bij je hebt voordat je de voordeur achter je dichttrekt. Als je eenmaal beneden staat kost het veel meer tijd om terug te gaan.

Recovery in de sloot

Door mvh op woensdag 12 januari 2011 10:00 - Reacties (14)
Categorie: Computer, Views: 3.838

Ik weet niet precies wat MS Office 'recovery' noemt, maar in mijn beleving faalt het nogal. Heb ik een uur lang zitten werken aan een spreadsheet, crasht het programma (Excel 2007) bij het opslaan. Dat doet hij iets te vaak naar mijn mening, maar bijna nooit als ik met een moeilijke formule bezig ben: hij doet het vrijwel alleen bij het opslaan. Vervolgens biedt hij me een 'gerepareerd' document aan. Dit is in zichzelf al vreemd, omdat de reden die hij opgeeft bij de crash altijd is, dat er een fout in het document zit - ik zou in dat geval liever zien dat hij me de fout aanwijst dan dat hij er gewoon mee ophoudt, zoals hij dat ook doet wanneer je een haakje teveel in een formule stopt.

Wil ik vervolgens het 'gerepareerde' document openen, vertelt hij me dat het document corrupt is. Betekent dit dat ik Microsoft nu smeergeld moet gaan betalen?

Welke opties biedt de recovery-functie? Wel, je kunt het 'origineel' nemen; dat is de laatste door de gebruiker opgeslagen versie. In mijn geval dus het lege template waarmee ik ben begonnen. De andere versie is het gerepareerde exemplaar, gedateerd exact op het moment dat ik hem zelf wilde opslaan. Een mouseover vertelt me dat het document 'reparaties' bevat. Wil ik hem openen, vraagt het programma me eerst of ik het wel vertrouw (ja, ik heb het zelf geschreven) want het document bevat 'onleesbare inoud'. Vervolgens krijg ik de mededeling dat het document niet geopend of gerepareerd kan worden. Daar is nog iets voor te zeggen, want als Microsoft iets fixt wordt het niet altijd beter.

Gelukkig is er nog een andere functie, beschikbaar onder een rechtsklikmenu: 'Show repairs'. Ik verwacht dan een lijst te krijgen waarin Excel mij voorstelt formules te wijzigen ofzo. Helaas is dit niet het geval, want ik krijg dezelfde melding van onleesbare inhoud.

Waarom voeg je een autosave-functie toe, als deze alleen maar corrumpeert?

Banners

Door mvh op donderdag 8 juli 2010 08:30 - Reacties (46)
Categorie: Computer, Views: 5.468

Laatst stond er een blog met een pakkende titel. Enigszins neerbuigend over bovengenoemde site, dat wel. Vanuit de optiek van de schrijver misschien wel te begrijpen. Met een klein deel van zijn schrijfsel was ik het zeker eens (het aantal fanboyreacties).

Een ander probleem was het 'overnemen' van de site door de commercie in de vorm van advertenties. Ik wist natuurlijk niet waar hij het over had, want ik was ze nog nooit tegengekomen. Omdat in een reactie daarop verder werd gegaan heb ik mijn favoriete adblock(er) aangeraden.

Dat mag niet. Dan duurt het geen half uur tot je uitgelogd wordt.

Maak je zo'n opmerking in zo'n blog, dan worden devvers opeens heel boos. Blijkt dat je de regels overtreedt, met een acute ban tot gevolg. Dáárom heet het dus een 'banner'.

Als je echter de conversatie met ze aangaat zijn het ook gewoon mensen, ze zijn dus (niet/geen)* bot. Nadat ze me vriendelijk op de kleine lettertjes, 4.2.xii hadden gewezen, en ik mijn illegale actie ongedaan had gemaakt mocht ik alweer online. Ik heb dus twee dagen banners gezien. Als je ze niet kent: het zijn heel discrete dingen in groen, maar soms zitten er ook knallende geanimeerde ads tussen. Die zijn wel irritant.

Wat ik me nu wel afvraag: hoe geschiedt de betaling van adverteerders? Ik heb net even op de wiki gekeken. Het kan op basis van aantal weergaven, clicks of transacties. Wat die laatste twee betreft: ik geloof dat ik nog nooit een ad heb aangeklikt. Dat heeft vooral te maken met het wantrouwen opgelopen door ander mensen die (duidelijk foute) KLIK HIER U HEBT GEWONNEN-spamadvertenties aanklikken.

Maar goed, als het op basis van het aantal clicks/transacities is, dan maakt een een adblocker voor mij niet uit. Op basis van weergaven misschien wel, maar dat hangt dan weer af van de werking van de blokkering. Ik weet niet of het voor een advertentie uitmaakt of hij al dan niet geladen wordt, of dat een adverteerder alleen naar pageviews kijkt?

Ik kan me er echter niet meer druk om maken, want ik heb zojuist Bannervrij afgesloten. Voorlopig een heel jaar ongestoord rondkijken op mijn (nog altijd) favoriete website, die nu eenmaal ook kosten maakt. En dat voor maar € 15,-.

Arme Joran

Door mvh op maandag 14 juni 2010 08:50 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 4.692

Dat was het eerste wat me te binnen schoot toen ik de kop las: Joran bang gedood te worden (Spits 14-6-2010, link, de kop in de krant was dus anders).

Hoe kan iemand die moedwillig zeker twee meisjes de dood in heeft gestuurd bang zijn voor de dood? Het lijkt mij toch dat zo iemand geen respect heeft voor het leven. Opmerkelijk is het dan als zo'n 'stoere' jongen in de cel opeens breekt, smeekt om genade (uitlevering naar Aruba) om zijn -volgens mij- verdiende straf te ontlopen. Hij krijgt tenminste nog een proces, dat is van Nathalee en Sephany niet te zeggen. In dit verband ben ik blij dat Peru geen uitleveringsverdrag heeft.

Het kan ook zijn dat hij niet zozeer bang is voor de rechtspraak/rechtszaak, maar meer voor zijn medegevangenen, waar het gebruikelijk schijnt te zijn dat zedendelinquenten en moordenaars van weerlozen onderaan de pikorde eindigen. Als zodanig is zijn angst nog een beetje te begrijpen, maar op die manier voelt hij uiteindelijk ook hoe 'zijn' meisjes zich gevoeld moeten hebben.

Het is uiteraard niet mijn bedoeling dat iedereen hier zijn gal over Joran gaat/ging spuwen, ook al is het wel begrijpelijk. Ik had gehoopt dat het niveau hier hoger was dan op NUJij. Er is dan ook flink gesneden in de reacties, en reageren is niet langer mogelijk.

Ultieme Laptop

Door mvh op donderdag 20 mei 2010 10:30 - Reacties (48)
Categorie: Computer, Views: 5.976

Het schrijven van mijn masterthesis zit eraan te komen, en dat is een reden om eens uit te kijken naar een nieuwe laptop, ter vervanging van de 'verplichte' Satellite Pro uit 2005, volgens de specificaties weegt hij 2,7 kg.

Even een wensenlijstje:
  • Draagbaarheid graag beter
  • Hoge resolutie
  • Fatsoenlijke processor, dus geen Atom e.a.
  • Betere grafische prestaties dan een Intel IGP
  • Geen gaming-laptop, die ventileren continu
  • Accuduur van ~3 uur is voldoende
  • Numeriek toetsenbord, als het kan
  • Strak ontwerp
Apple's aanbod
De Macbook Pro-lijn van Apple spreekt veel mensen aan, gezien deze laptops alleen maar als 'perfect' worden beoordeeld in de verschillende reviews. Helaas zitten deze altijd onder de kwijlsporen ('oh, wat is hij mooi') dus de objectiviteit daarvan is wel enigszins discutabel. Toch wilde ik er graag een, omdat ik lang heb gedacht dat dit vrijwel de enige (kleine) laptop met goede specificaties was, inclusief het bejubelde OSX.

Ik heb regelmatig MBP's bekeken, maar er was altijd al iets mis met de hele lijn. Als ik kijk naar de vorige generatie, modeljaar 2009, biedt alleen de 17" de gewenste hoge resolutie. Wat ik raar vind, is dat er geen numpad op zit. Het lijkt erop dat de designers zijn begonnen met de 13" en daarna de behuizing horizontaal hebben uitgerekt. Het enige gevolg is dat de grote broer lelijker is.

Tweedehands
Om bovengenoemde reden heb ik mij beperkt tot de 13". Al lang ben ik op zoek naar een voordelige manier om er tweedehands aan te komen. Dat blijkt onmogelijk te zijn. Om te beginnen stallen alle Apple-bezitters hun product uit in de V&A ('nieuwe i5, maar heb toch liever de i7') tegen bijna-nieuwprijs. Dit geldt ook voor oudere laptops. Als je een lager bod uitbrengt is hun argument 'daar gaat hij niet voor weg, want een Apple is heel waardevast'.

Volgens mij betekent dit dat zij geen van allen economie hebben gehad in hun vakkenpakket. Ook al heb ik dit vak slechts 2 jaar gevolgd op het voortgezet onderwijs, toch weet ik dat de prijs van goederen afhangt van vraag en aanbod. Vaak is het zo dat de vraag naar nette Apples groter is dan het aanbod, maar als een laptop vrijwel zonder interesse een maand in de pricewatch heeft gestaan lijkt het me tijd worden voor een prijsverlaging.

Veilingsite eBay biedt ook weinig soelaas, de advertenties waar ik op heb geboden waren allemaal van gestolen accounts, en de nieuwe MBP's van een bij tweakers populaire verkoper zijn voornamelijk de instapmodellen, voor weinig minder dan de winkelprijs.

Nieuw
Tweedehands of 'nieuw tweedehands' valt daarmee af, dan moet je dus naar nieuw gaan kijken. Gelukkig heb ik me er nog steeds van weerhouden om er een aan te schaffen. Na maanden gespeculeer was er eind maart eindelijk de vernieuwde Macbook Pro-lijn.

Er was nooit reden om de 15" te kopen, vanwege de lage resolutie. De 17" is te groot en te duur, dan blijft de 13" over. Helaas was de resolutie altijd nog niet in dezelfde orde van grootte als bij de concurrentie.

Ik had daarom gehoopt dat de nieuwe generatie MBP eindelijk een 13" met een goede resolutie zou geven (1600x900), en bij voorkeur ook een i3 of i5, desnoods als optie. Dat heeft Apple echter niet gedaan; de kleinste pro moet het nog altijd doen met een Core 2 Duo en een scherm met slechts 113 DPI. Een reden voor het blijven hangen bij een oudere generatie processors is te vinden bij Macrumors. Hier wordt gezegd dat de enige grafische optie voor een i5 Intel's HD IGP is, wat dus een grote prestatie-terugval zou betekenen ten opzichte van de vorige generatie MBP's met de nVidia-chipset. Verder zou het door de beperkte ruimte niet mogelijk zijn een losse GPU aan te brengen.

De concurrentie
Geen losse GPU mogelijk? Dit lijkt me een non-argument, want waarom lukt het andere fabrikanten dan wel? Had desnoods Superdrive opgeofferd, met de Macbook Air is dat ook gelukt en hebben ze zelfs een nieuw segment gecreëerd. Maar doordat Apple deze misstap heeft begaan, ben ik eens uitgebreid gaan kijken bij andere fabrikanten. Ik heb daarbij een voorkeur voor laptops die je direct van de fabrikant kunt kopen en naar smaak samenstellen. Dit vind ik terug bij Apple, maar ook bij Sony. Bij een eerdere zoektocht had ik ook al Vaio's langs zien komen, maar toen legden ze het nog wel af tegen MBP's. Zakelijke HP's heb ik ook even bekeken, maar daar ben je al gauw meer voor kwijt, en bovendien zijn ze niet aanpasbaar.

Nu heb ik de Vaio E-serie bekeken en dat klinkt toch wel heel aantrekkelijk: een 14" laptop met een 130 DPI scherm, i5, en een echte videochip. De andere optie gooit de draagbaarheid wel weer een beetje in het water, maar voldoet dan wel aan een andere belangrijke wens: een 15,5" mét numeriek toetsenbord, full HD, en keuze uit Ati's 5xxx serie aan grafische oplossingen.

Als klap op de vuurpijl heb je ook nog eens geen last van Apple-designers die vinden dat vorm ten allen tijde boven functie staat. Bij de Macbooks zie je dat terug in het aantal interfaces: een DisplayPort (heel leuk en geavanceerd, maar wie heeft een bijpassend beelscherm), twee USB-poorten (als je er een echt toetsenbord met een actieve USB-PS/2 adapter aan hangt ben je ze beide kwijt) en FireWire 800 (heb je veel aan zonder videocamera). Nee, dan Sony; die komt gewoon met VGA/HDMI, 3x USB en eSATA. Het enige punt van kritiek is dat ik liever DVI-I had gehad, omdat je daarmee automatisch VGA tot je beschikking hebt.

De prijs van dit alles: nog geen € 920,-, dus je houdt zomaar € 300,- in je zak ten opzichte van een MBP met een minimum aantal opties. Bovendien hoef je geen nieuw OS aan te leren, je hoeft niet voor al je programma's een Mac-equivalent te vinden, en je valt veel minder op in de trein.

Ik ben al bijna zover om er een te bestellen. Misschien moet ik hem nog wel even in het echt gaan bekijken. Heeft iemand nog andere ideeën? Een Dell is geen optie, dat is net zoiets als mensen die iets tegen Opels hebben.